Je bevindt je hier: Home > Cursus en meer > Lezing Een ruimer begrip van lichamelijkheid

Lezing Een ruimer begrip van lichamelijkheid

€ 45,-

18
-
50
deelnemers

 • 12 november 2019
 • Inhoud

  Ruimer begrip van lichamelijkheid

  De denkwijze in de zorg, dat lichaam en geest twee delen zijn, is problematisch bij de behandeling van SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Omdat er geen biomedische verklaring is, wordt uitgegaan van een psychologische, dan wel neurologische oorzaak. Deze verklaringsmodellen geven onvoldoende inzicht in hoe het lichaam wordt ervaren. In het ‘Mind the Body’ onderzoeksproject van prof. Jenny Slatman vormt haptotherapie een belangrijke casus. Met etnografisch onderzoek wordt onderzocht hoe de patiënt en therapeut het lichaam ervaart en omschrijft bij haptotherapeutische interventies. Het uiteindelijke doel is om woorden te geven aan de ervaring van ‘lichamelijkheid’. Dit blijft nu nog vaak nog verstopt onder de verklaringsmodellen psychologisering en neurologisering. Groenevelt verruimt je begrip en kennis over lichamelijkheid.

  Irene Groenevelt

  Irene Groenevelt werkt als promovendus aan het onderzoeksproject ‘Mind the Body’ van Jenny Slatman aan de Universiteit van Tilburg. Ze is van huis uit antropoloog en onderzoekt de ervaring van lichamelijke klachten die de biomedische wetenschap als onvoldoende verklaard beschouwd. Door lange tijd mee te lopen met haptotherapeuten en osteopaten ana- lyseert Groenevelt de ‘lichaamservaringen’ die patiënten en therapeuten omschrijven.

  Deze lezing is gehouden tijdens het Symposium 'Harde bewijzen voor zachte krachten', op verzoek bieden wij deze apart nogmaals aan.


  Doel & Werkwijze
  Praktisch

  Overige opleidingen, cursussen en nascholing