Stevig staan in écht contact
Vragen? Bel ons op 0343-515178

Haptonomie

'Goud in handen'

Omgaan met moeilijk en veeleisend gedrag

Een workshop aan voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking
 
Binnen deze sector komt veel hechtingsproblematiek voor. Dit geeft bij cliënten gedrag als boos worden, klampen, trekken en afstoten, opzoeken van grenzen en agressie (zowel gericht op zichzelf als op de ander). Voor begeleiders is het vaak moeilijk om hier goed mee om te gaan. Eigen kwetsbaarheden en emoties spelen mee in het contact met deze cliënten.
Als begeleider heb je wel enige kennis over hechtingsproblemen, maar de vertaling naar de praktijk is vaak lastig. Tijdens deze workshop zal het gaan om de vertaling naar de praktijk te maken. Dit door te kijken naar de betekenis van het gedrag bij de cliënt en de invloed van jouw eigen houding hierop. Mensen met een verstandelijke beperking zijn zeer gevoelig en geoefend in het voelen. De Haptonomie gaat juist over het communiceren op gevoelsniveau en kan daarom veel betekenen voor deze sector. Haptonomie is persoonsgericht en geeft aandacht aan voelen, denken en doen.
 
Werkwijze

Tijdens de workshop zal er veel praktisch worden geoefend. De oefeningen zullen worden afgewisseld met stukjes theorie.
 
  • Wat te doen bij een cliënt die geen grenzen kent of kan hanteren?
  • Wat te doen bij iemand die hulp vraagt maar dit tegelijktijdig ook afwijst?
  • Wat doe je met je gevoel dat het nooit goed is wat je doet?
 
Thema's
 
  • Betrokken zijn en afstand houden
  • Voorspelbaar en accepterend zijn
  • Grenzen aangeven
  • Contact houden onder druk
 
Door samen met collega's uit het werkveld te kijken naar waar je in het contact met deze cliënten tegen aan loopt, en te horen hoe een ander daarmee omgaat, ga je gegarandeerd met een vernieuwde kijk terug naar je eigen werkplek!
 

Alle cursus gegevens

Doelgroep
Begeleiders binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg
Datum
Maandag 18 juni 2018
Tijd
09:30 - 17:00 uur
Kosten
€185,- per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie/thee en een lunchbuffet.
Trainer/docent
Yvonne Harbers
werkt sinds 1992 werk bij Sherpa een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst als fysiotherapeut, de laatste 8 jaar vooral als haptotherapeut. Yvonne geeft bij Sherpa naast de individuele therapie ook regelmatig workshops voor de begeleiders die daar werken. De cliënten vertonen een grote variatie in leeftijd, niveau, gedrag en fysieke mogelijkheden. Naast haar werkzaamheden binnen Sherpa heeft zij een eigen kleine praktijk Haptotherapie.
   
 
 
Download de flyer

Aanmelden