Skip to main content

Over haptonomie

Stevig staan in echt contact

Je lichaam vertelt veel over hoe het met je gaat. Gespannen schouders, knoop in je maag, knikkende knieën. Ze spreken voor zich. Ernaar luisteren is een ander verhaal. Vaak hollen we door en negeren deze signalen van ons lichaam. Dit kan leiden tot zowel fysieke als psychische klachten zoals stress, onrust of onzekerheid. Haptonomie biedt een weg terug naar het voelen van wat je lichaam je vertelt.
Contact en communicatie zijn sleutelbegrippen in de haptonomie. Als je op een haptonomische manier contact maakt met je lichaam, kom je meer te weten over wat je voelt. Je ontdekt wat goed voor je is en wat juist niet. Wat jou laat jou groeien en wat juist niet. Wat jou energie geeft of wat jou juist energie kost. Als je dit weet van jezelf, kun je ook anders het contact aangaan met een ander. Soms verandert hierdoor het contact of de relatie met de mensen om je heen. Contacten met anderen kunnen dieper worden, bijvoorbeeld omdat je hen dichterbij durft laten komen. Of je ervaart juist dat het contact met sommige mensen minder goed voor je is dan je altijd had gedacht en neem je meer afstand.

Haptonomie gaat dus over jezelf én over het contact met de ander.

Betekenis van aanraken

Binnen de haptonomie staat (affectieve) aanraking centraal. Frans Veldman, de grondlegger, beschouwt haptonomie zelfs als 'de wetenschap van de affectiviteit'. We begrijpen allemaal dat knuffelen en aanraken van een kind de basis legt voor een gezonde emotionele ontwikkeling. Als volwassenen raken we elkaar echter zelden nog op een natuurlijke en vertrouwde manier aan. Lichamelijk contact lijkt bijna uitsluitend toegestaan in privésituaties of wanneer het een duidelijke functie dient, zoals in verzorgende beroepen. Vaak krijgt aanraking dan een technische dimensie en wordt het niet meer ervaren als een persoonlijk en emotioneel geladen contact, terwijl aanraken een intrinsiek menselijke en basale vorm van verbinding is.

Haptonomie erkent de waarde van aanraking voor onze emotionele ontwikkeling en onderstreept dat aanraking een natuurlijke en essentiële vorm van menselijk contact is.

Toepassingsgebieden:

  • Werken op haptonomische basis
  • Haptotherapie
  • Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
  • Bewegen, verplaatsen en tillen op haptonomische grondslag

Bewegen, verplaatsen en tillen op haptonomische basis

Bij deze benadering combineert de hulpverlener de vaardigheden en kennis van haptonomie met de principes van de bewegingsleer. Dit resulteert in een harmonisch samenspel tussen het met gevoel omgaan met mensen en materiaal en de mechanische principes van het bewegen. Het doel is om tijdens het bewegen, verplaatsen en tillen zorgvuldig om te gaan met energie en belasting. Daarnaast worden mensen op een respectvolle manier aangesproken op hun eigen bewegingsmogelijkheden door middel van gevoelsmatig contact. Deze integratie van benaderingen heeft geleid tot praktische en waardevolle methoden, vooral binnen de zorgsector.

We bieden regelmatig de training 'Haptonomisch tillen en verplaatsen' aan, zowel op maat op locatie als hier in Doorn. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Werken op haptonomische basis

Je kunt haptonomie inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook in je werk. Vooral als je direct andere mensen begeleidt, ondersteunt of coacht. Professionals zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen, leraren, maatschappelijk werkenden of coaches, leren hoe zij meer verdieping in hun vak krijgen door te werken met de principes van de haptonomie. Heb je op een haptonomische manier contact met een cliënt, kind, patiënt of sporter, dan ervaar je een beter contact. Je komt dichter tot elkaar. En de ander zal voelen dat hij er mag zijn, precies zoals hij is.

Met de Opleiding Haptonomie leiden we je op tot haptonomisch professional.