Dé beroepsopleiding voor haptonomie en haptotherapie!
Vragen? Bel ons op 0343-515178

'Goud in handen'

Haptonomie

Over Haptonomie

Ongewoon gewoon.

Haptonomie gaat over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven.Con-tact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed (affectief, zoals wij dat noemen) wordt aangeraakt komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen en naar zijn leefwereld.

In onze cultuur wordt het voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. Haptonomie bestudeert juist het voelen en het verband met het gevoelsleven, in contact zijn met jezelf en de wereld, ons staan in het leven en in relaties, verbondenheid, liefde, verantwoordelijkheid en hoe dit alles tastbaar (te maken) is.

Haptonomie ziet het lichaam als ‘drager’ van gevoelens. Het heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden, bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert ook het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

Agenda

Aanmelden nieuwsbrief

twitter
Academie Haptonomie

Heb je in je werk te maken met bewegen en verplaatsen? Dan is onze cursus Haptonomisch Verplaatsen interessant voor… https://t.co/ALR3zrrYK6

Academie Haptonomie

Leer in vijf lesdagen hoe je door het integreren van de haptonomische principes de zorg daadwerkelijk lichter maakt… https://t.co/QulKCx19ue