Stevig staan in écht contact
Vragen? Bel ons op 0343-515178

Basisjaar Haptonomie

Haptonomie is persoonsgericht en geeft aandacht aan al ons voelen, denken en doen

Je begint in het Basisjaar bij de basis van ‘voelen’: jouw eigen lijf, hoe maak jij contact en wat ervaar je in het contact met anderen. Je begint dus letterlijk bij jezelf. Het volgen van het Basisjaar legt een stevig fundament waar je tijdens je vervolgopleiding op voort bouwt.

 

Contact eigenschappen

In het Basisjaar Haptonomie draait het om het verkennen en ontwikkelen van alle contact-eigenschappen. Je onderzoekt deze eigenschappen en betrekt ze op jezelf. Het ontwikkelen van eigenheid en het herkennen van individualiteit zijn hierbij kernbegrippen. Je krijgt ruimschoots gelegenheid om praktische ervaring op te doen met het herkennen en uitdrukken van gevoelens, het bewust worden van contactkwaliteiten en het ontdekken van grenzen.

 

Je lijf als intrument

Vanuit de haptonomische benadering leer je jouw lijf als instrument te gebruiken in het contact met anderen en je omgeving. Alle verschijnselen en signalen die je aan je lijf voelt, leer je herkennen en begrijpen. Door goed in verbinding te staan met je lijf, kun je jezelf beter dragen, je grenzen aangeven en sta je vitaler in het leven.

 

Zelf ervaren

Haptonomie is alleen te leren, te kennen en te hanteren door persoonlijke ervaring en door oefeningen aan den lijve te ervaren. Houd er rekening mee dat studenten zich gedeeltelijk ontkleden voor bepaalde leeronderdelen. Voor zover dit voor het zelf ervaren van de praktische toepassing van de haptonomie nodig is natuurlijk. Het onderling oefenen met aanraking en aangeraakt worden is een belangrijk aspect van de opleiding, met name voor het leren beheersen en toepassen van de haptonomie.

 

Praktisch: de lesvorm

Een lesdag bestaat doorgaans uit een theorieles, demonstratie- en praktijkles. Afhankelijk van het thema is de theorieles interactief. Hierna volgt over hetzelfde thema de demonstratieles. Een docent oefeningen zien om verder uit te werken en te bespreken. De middagen zijn voor de prakrijk: elke zogenaamde practicumgroep wordt begeleid door

vaste docenten.

 

Theoretische onderbouwing

In het Basisjaar Haptonomie leer je de theoretische onderbouwing van de haptonomie. Zoals het belang van de tast, het contactmodel, ruimte, communicatie, lichamelijkheid, emoties en gevoelens en affectiviteit.

 

Accreditatie voor ergotherapeuten, cesar en mensendieck therapeuten in aanvraag.

 

Datum

nog niet bekend

Tijd

09.30 - 17.00 uur

Kosten

nog niet bekend 

(betalen in termijnen mogelijk) inclusief studiegids, teksten theorielessen, koffie/thee en lunchbuffet

Trainer/docent

nog niet bekend

Inschrijven is op dit moment nog niet mogelijk