Dé beroepsopleiding voor haptonomie en haptotherapie!
Vragen? Bel ons op 0343-515178

Basisjaar Haptonomie 2017-2018

Haptonomie is persoonsgericht en geeft aandacht aan al ons voelen, denken en doen

Je begint in het Basisjaar bij de basis van ‘voelen’: jouw eigen lijf, hoe maak jij contact en wat ervaar je in het contact met anderen. Je begint dus letterlijk bij jezelf. Het volgen van het Basisjaar legt een stevig fundament waar je tijdens je vervolgopleiding op voort bouwt.
 

Contact eigenschappen

In het Basisjaar Haptonomie draait het om het verkennen en ontwikkelen van alle contact-eigenschappen. Je onderzoekt deze eigenschappen en betrekt ze op jezelf. Het ontwikkelen van eigenheid en het herkennen van individualiteit zijn hierbij kernbegrippen. Je krijgt ruimschoots gelegenheid om praktische ervaring op te doen met het herkennen en uitdrukken van gevoelens, het bewust worden van contactkwaliteiten en het ontdekken van grenzen.
 

Je lijf als instrument

Vanuit de haptonomische benadering leer je jouw lijf als instrument te gebruiken in het contact met anderen en je omgeving. Alle verschijnselen en signalen die je aan je lijf voelt, leer je herkennen en begrijpen. Door goed in verbinding te staan met je lijf, kun je jezelf beter dragen, je grenzen aangeven en sta je vitaler in het leven.
 

Zelf ervaren

Haptonomie is alleen te leren, te kennen en te hanteren door persoonlijke ervaring en door oefeningen aan den lijve te ervaren. Houd er rekening me dat studenten zich gedeeltelijk ontkleden voor bepaalde leeronderdelen. Voor zover dit voor het zelf ervaren van de praktische toepassing van de haptonomie nodig is natuurlijk. Het onderling oefenen met aanraking en aangeraakt worden is een belangrijk aspect van de opleiding, met name voor het leren beheersen en toepassen van de haptonomie.
 

Praktisch: de lesvorm

Een lesdag bestaat doorgaans uit een theorieles, demonstratie- en praktijkles. Afhankelijk van het thema is de theorieles interactief. Hierna volgt over hetzelfde thema de demonstratieles. Een docent oefeningen zien om verder uit te werken en te bespreken. De middagen zijn voor de prakrijk: elke zogenaamde practicumgroep wordt begeleid door
vaste docenten.
 
Theoretische onderbouwing
In het Basisjaar Haptonomie leer je de theoretische onderbouwing van de haptonomie. Zoals het belang van de tast, het contactmodel, ruimte, communicatie, lichamelijkheid, emoties en gevoelens en affectiviteit.
 

Alle cursus gegevens

Doelgroep
Mensen die werken in de gezondheidszorg, welzijn, pedagogiek, onderwijs,
coaching en training of die op andere wijze mensen begeleiden
Datum
Start vrijdag 29 september 2017 (voor alle data zie flyer)
Tijd
09.30 - 17.00 uur
Kosten
€3530,- inclusief studiegids en iedere lesdag koffie/thee en een gezond en voedzaam lunchbuffet
Trainer/docent
Marie-José van Onzenoort (coorninator), Tilly Spoor (coordinator), Rene Steenbeek en Denis Broeren (bezetting is afhankelijk van het aantal inschrijvingen). Uiteraard komen er met regelmaat specialistich gastdocenten
Locatie
Academie voor Haptonomie, Jan Ligthartlaan 1 Doorn
 

Aanmelden