Skip to main content

Veel gestelde vragen

Hier vind je antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? We staan je graag te woord.
Wordt de opleiding alleen in Doorn gegeven of ook elders in het land?

Wij hebben een unieke eigen locatie met verschillende zalen en een eigen kantine, waar wij alle lessen verzorgen. Wij horen regelmatig terug van studenten dat de plek een thuiskomen is. 

Naast de Academie voor Haptonomie bestaan er nog drie zelfstandige opleidingen op het gebied van haptonomie, te weten ITH te Nijmegen, Synergos te Amersfoort en WIH te Grave. Alleen de therapieopleidingen van de Academie voor Haptonomie, ITH en Synergos zijn erkend door de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH).
Alle opleidingen van de Academie voor Haptonomie worden gegeven binnen de eigen locatie van de Academie in Doorn.

Wat is het verschil met opleidingen van andere opleidingsinstellingen?

Dat is voor ons lastig te zeggen. Wij kunnen alleen melden dat de Academie voor Haptonomie van deze opleidingen de oudste opleiding is. De Academie voor Haptonomie bestaat inmiddels bijna 40 jaar. De Academie is stevig gestoeld op de theorie van de grondlegger, Frans Veldman sr. Verder kenmerkt de Academie zich door een grote variatie aan vaste docenten en gastdocenten. Houden wij oog voor traditie, maar daarnaast ook voor nieuwe ontwikkeling.

Is het een vereiste om werk te hebben als je start met de opleiding?

Voor het Basisjaar Haptonomie heeft het de voorkeur dat je werkzaam bent binnen gezondheidszorg/welzijnswerk onderwijs en vorming. Dit is met name prettig voor jouzelf. Je kunt het geleerde direct in de praktijk toepassen en oefenen. Uiteraard kan het gaan om betaald maar zeker ook vrijwilligers werk.
Voor de Opleiding tot Haptonomisch Professional is het een vereiste dat je werkzaam bent. Juist omdat het hier gaat om een beroepsapplicatie, dus een toevoeging op je huidige beroep.

Voor de Opleiding Haptotherapie is dit afhankelijk van in hoeverre je jouw oorspronkelijke beroep verlaat. Mocht je (tijdelijk) geen werk hebben, neem dan gerust contact op om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Hoe weet ik of mijn vooropleiding voldoende is voor de opleiding die ik wil volgen?

De toelatingseisen per opleiding (op onze website) beschreven. Wanneer je twijfelt, kunt je altijd contact opnemen met Jo Rutten, directeur van de Academie voor Haptonomie. Stuur je vragen per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Moet ik, voordat ik de opleiding ga volgen, haptotherapie gehad hebben cq er al mee bekend zijn?

Nee, dit is geen vereiste. In het Basisjaar Haptonomie zijn wel twee zogenaamde leerbehandelingen verplicht. Een leerbehandeling is een kennismaking met de haptonomische aanraking en de haptonomische fenomenen. Daartoe bezoekt de student een haptotherapeut, tevens docent van de Academie voor Haptonomie, in de Praktijkleerruimte van de Academie. Voor de Opleiding Haptotherapie geldt dat er vanaf het eerste jaar wordt gestart met verplichte leertherapie.

Voor welke uiterste datum kan ik mij opgeven voor de opleiding?
Wij ontvangen je aanmelding graag uiterlijk 3 weken voor aanvang voor de betreffende opleiding aanmelden. Zo weten wij hoe de groep is samengesteld en kunnen docenten dit in de voorbereiding meenemen. Ook de grootte van de groep is bepalend voor het aantal docenten die de opleiding zullen geven.
Wanneer je je om welke reden dan ook later pas kunt aanmelden, verzoeken wij je om hierover telefonisch contact op te nemen. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn om je toch nog aan te melden. Overigens hebben we de afgelopen twee jaar een aantal mensen moeten teleurstellen omdat het Basisjaar Haptonomie vol zat. Door Corona houden we een maximaal aantal studenten aan zodat, mocht het nodig zijn, een groep te kunnen splitsen.
Kan ik voorafgaand aan de opleiding de studiegids c.q. het lesmateriaal al ontvangen?

Het studiemateriaal ontvang je een week voor de start van je opleiding in een online omgeving, CartaOnline. Wij sturen het studiemateriaal niet toe aangezien er vaak tot het laatste moment toe nog gewerkt wordt aan het updaten hiervan. Wanneer je het studiemateriaal op de eerste lesdag ontvangt ben je er zeker van dat je de laatste versie in handen hebt.

Wat is het verschil tussen de Opleiding Haptonomie (Haptonomisch Professional) en de Opleiding Haptotherapie?  

De Opleiding Haptonomie (Haptonomisch Professional) is bedoeld als een beroepsapplicatie. Het biedt jou de mogelijkheid om vanuit een haptonomische benadering met cliënten, leerlingen of patiënten te werken binnen je eigen vakgebied. Hierdoor wordt begeleiding, onderwijs of zorg een vorm van 'samenwerking', waarbij beiden zichzelf kunnen zijn en hun potentieel kunnen benutten. Het doel van de Opleiding Haptonomie is niet om je op te leiden voor een apart en zelfstandig beroep, maar als aanvullende scholing te dienen binnen jouw eigen vakgebied.

Daarentegen leidt de Opleiding Haptotherapie wel op tot het beroep van haptotherapeut. Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig en verantwoord hulp te bieden aan individuen, gebaseerd op haptotherapeutische vaardigheden en principes. Vaak wordt hiermee een eigen praktijk gestart.

Bij welke beroepsverenigingen kan ik mij na afronding van de Opleiding Haptotherapie inschrijven?

Afhankelijk van je vooropleiding kun je je na afronding van de Opleiding Haptotherapie inschrijven bij het register van de VVH, dan wel de NVPA. Wij adviseren je contact op te nemen met de beroepsvereniging zodat je je goed kan laten informeren.

Hoe zijn de haptotherapeuten verspreid over Nederland c.q. als ik de opleiding ga volgen is er straks dan wel voldoende werk voor mij?

Op de website van de VVH en van de NVPA kun je een overzicht vinden van alle werkzame en erkende haptotherapeuten in het land.

Welke accreditaties zijn er aan de opleidingen verbonden?

Het Basisjaar Haptonomie is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Paramedici als algemene nascholing voor de volgende beroepen: diëtisten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, MBB’ers, oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, optometristen en podotherapeuten.
De Opleiding Haptonomie is geaccrediteerd door het KNGF (algemeen fysiotherapeut) en het Kwaliteitsregister Paramedici (ergotherapeut, oefentherapeuten cesar- en mensendieck, logopedisten en huidtherapeuten).
De Opleiding Haptotherapie is erkend door de VVH en het SPHBO.

Is de lunch bij jullie inbegrepen of moet ik deze zelf meenemen?  

Tijdens iedere hele lesdag zorgen wij ook voor een goed gevulde maag! De lunch wordt verzorg door de keuken van Landgoed De Horst. Zij houden er een eigen filosofie op na. Zo wordt er geen vlees geserveerd en halen zij de producten zo veel mogelijk af bij plaatselijke ondernemers. De lunch zit bij de opleidingsprijs inbegrepen, net als de koffie en thee. Vragen met betrekking tot allergieën? Neem gerust contact met ons op.

Zijn jullie goed te bereiken met eigen of openbaar vervoer?

De Academie is gelegen in het midden van het land, dichtbij belangrijke snelwegen als de A12 en A28. Mocht je met het Openbaar Vervoer komen kun je vanaf station Driebergen/Zeist de bus nemen. Het is dan nog 5 minuten lopen. Er zijn ook studenten die op het station een fiets huren.

Kan ik bij jullie parkeren?

Er is meer dan voldoende (gratis) parkeerruimte op het terrein van de Academie voor Haptonomie