Skip to main content

Presentie in professie

Dé basis voor verbinding en verandering

Ontdek de kracht van bewuste aanwezigheid op ons inspirerende netwerkevenement! Leer diepgaande verbindingen te creëren en verandering te stimuleren door volledig aanwezig te zijn. Verbind met gelijkgestemden, deel jouw ervaringen en ontmoet waardevolle connecties. Meld je nu aan voor een onvergetelijke en groeibevorderende ervaring!

Tien jaar geleden begonnen we als Academie voor Haptonomie aan iets bijzonders met de opleiding Haptonomisch Professional. Ter ere van dit jubileum organiseren wij een netwerkdag rond het thema 'Presentie in Professie’. Deze dag belicht haptonomie vanuit verschillende perspectieven, met inspirerende toepassingen in de sport, zorg en coaching. 

Ben je coach, docent, fysiotherapeut of andere professional bent die haptonomie toepast, een doorgewinterde haptotherapeut , haptonomie-student, of simpelweg nieuwsgierig naar deze boeiende benadering, iedereen die de haptonomie een warm hart toedraagt is van harte welkom!

Of je nu je kennis wilt verbreden of gewoon gelijkgestemden wilt ontmoeten, ons programma heeft voor ieder wat wils. Zien we je op 5 maart?

Programma

  • Kelvin wormgoor, vocale host

Waarom psychiaters en haptonomie samen moeten werken!

Keynote spreker - Bram Bakker

Samenwerking tussen psychiaters en haptonomie is essentieel omdat het de overgang van denken naar voelen bevordert. Psychiaters bieden inzicht in mentale processen terwijl haptonomie de nadruk legt op het ervaren van emoties en lichaamsbewustzijn. Hoe bevorderen we een evenwichtige benadering van denken naar voelen?

Bewuste aanwezigheid – afstemmen op ruimer Bewustzijn

Workshop - Meike Niemeijer

De uitdaging voor ieder mens en zeker voor coaches en therapeuten is om ons open te stellen, ontvankelijk te zijn en ons te verbinden met de pijn van anderen. Afstemming op de ruimte van onbegrensd bewustzijn stelt je in staat om open en resonerend aanwezig te zijn, en je van daaruit te verbinden met zowel het lijden als geluk. De volledige aanvaarding van alles wat zich aandient creëert de basis voor transformatie.
*Dit is een uitgebreide workshop die meerdere rondes qua tijd in zal nemen.

Mannelijk- en vrouwelijkheid in presentie

Workshop - Jens van Tricht

We onderzoeken hoe het construct mannelijkheid - en vrouwelijkheid als logische tegenhanger – in onze werkelijkheid en hoe deze invloed heeft op zelfreflectie en interactie. Aan de hand van diverse oefeningen verkennen we het haptonomisch drieluik, wat dat voor ons persoonlijk leven en werk betekent, en hoe we ons kunnen bevrijden om nog meer mens te worden.

Zelfzorg voor de zorgprofessional

Workshop - Karin van der Meer & Yvonne Harbers

We gebruiken de polyvagaal theorie van Stephen Porges om nog verfijnder onze stressreacties te onderzoeken. Leer hoe lichamelijke reacties zoals vechten, vluchten en verstijven invloed hebben op ons welzijn. En hoe dit als een gids kan dienen voor betrokkenheid, veiligheid en gezondheid. Maar ook welke impact dat heeft op het zenuwstelsel en ontdek hoe dit alles verbinding heeft met presentie.

Viewpoints

Workshop - Judith Bruynzeels

Viewpoints is een op beweging gebaseerde pedagogische en artistieke filosofie. Vanuit verschillende begrippen binnen ruimte en tijd biedt deze werkwijze een kader om na te denken over en te handelen naar de zeggingskracht van het lichaam in de ruimte en creatieve gebruik van de ruimte.

Presentie in het onderwijs

Workshop - Edith Roefs
Edith Roefs, lerarenopleider en associate lector, brengt haar passie voor haptonomie naar het onderwijs voor optimale leerervaringen. Haar expertise komt voort uit een succesvol promotieonderzoek over presentie in het onderwijs.

Intelligent bewegen

Keynote spreker - Fabio D’Agata

Hoe kan lichaamsbeweging leiden tot persoonlijke ontwikkeling en bijdragen aan het behalen van levensdoelen? Op deze vraag geeft Fabio D’Agata antwoord in zijn presentatie over Intelligent Bewegen. Na een periode met heftige paniekaanvallen veranderde Fabio zijn manier van bewegen. Hij ontdekte dat zijn klachten afnamen. Ons lichaam is namelijk slimmer dan je denkt en die intelligentie kun je inzetten voor wat écht belangrijk is in je leven. 

Verbinding versterken

Workshop - Hans Snoep & Karin van der Meer

Hans Snoep, oud-student, deelt zijn persoonlijke verhaal over de kracht van verbinding en affectieve aanraking in palliatieve zorg. Geïnspireerd door zijn ervaringen na het verlies van zijn vrouw, ziet hij vele mogelijkheden waar haptonomie de verbinding kan versterken. In deze workshop neemt hij je, samen met docent Karin van der Meer, mee op hoe je de toepassing van haptonomie kunt vertalen naar nieuwe contexten, waaronder ook in die als manager of in de marketing (zijn oorspronkelijke vakgebied).

Oud zeer gesprekken

Workshop - Bram Bakker
Naast de keynote zal Bram Bakker ook een workshop verzorgen. Aanvullende informatie volgt.

Presentie in bewegen

Workshop - René Steenbeek

Ontdek in de workshop "Presentie in Bewegen" onder leiding van René Steenbeek hoe beweging houding en bewustzijn beïnvloedt. Door praktische oefeningen verkennen deelnemers de connectie tussen lichaam en geest, en filmen ze hun looppatroon voor en na beweging voor waardevolle inzichten.

De vier dimensies van het spel

Keynote spreker - Joscha de Boever

Joscha neemt ons mee op een betoverende reis door de wereld van spel en verbinding. Ze verkent de diepere betekenis van aanwezigheid, onthult de filosofie achter "De vier dimensies van het spel," en legt uit hoe het (clown)spel levenswijsheden biedt. De kern is de kunst van spelend worden, vol en ledig tegelijk, voor ons dagelijks streven naar betekenisvolle interacties. De presentatie belooft een filosofische reis en speelse ervaring, doordrenkt met relativerende en humoristische waarheden naar begrip.

* Definitief programma word begin februari bekend gemaakt!

Presentie in professie:

Een dag vol keynotes, workshops
en sprekers.

Drie sprankelende
workshoprondes.

Belicht haptonomie in
o.a. sport, zorg en coaching.

Waar vindt het plaats:

Academie voor Haptonomie
Jan Ligthartlaan 1
3941 BG Doorn
0343-51 51 78
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dagindeling

09.30 - 10:00
Kelvin

Inleiding dag, thema, programma

10:00 - 10:45
Bram Bakker

Oud zeer en gevoelige zielen

10:45 - 11:15

Koffiepauze

11:15 - 12:00
Workshopronde 1
12:00 - 12:45
Workshopronde 2
12:45 - 13:45
Lunch
13:34 - 14:30
Fabio D’Agata
Intelligent bewegen
14:30 - 15:00
Theepauze
15:00 - 15:45
Workshopronde 3
15:45 - 16:30
Joscha de Boever
Op zoek naar verbinding
16:30 - 16:45
Afsluiting, Kelvin
16:45 - ....
Borrel

Napraten en netwerken onder genot van een drankje